“Το Τάβλι” στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας

ΘΕΑΤΡΟ
tavli
  13/4/2024 21:15

  Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας

Το ιστορικό θεατρικό έργο “Το Τάβλι” του Δημήτρη Κεχαΐδη, ενός εκ των σημαντικότερων ελλήνων δραματουργών της μεταπολεμικής περιόδου, θα παρουσιαστεί το Σάββατο 13/4 σε μια διπλή παράσταση στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ρήγα.

Το “Τάβλι”, γράφτηκε και παρουσιάστηκε το 1972, εν μέσω της δικτατορίας, στο θέατρο Τέχνης σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν και έκτοτε, αποτελεί ένα έργo “σταθμό” της ελληνικής δραματουργίας. Ένα πρωτοποριακό έργο με βέβηλη σάτιρα και ευφυΐα, που μετρά πολλά ανεβάσματα και μεγάλες επιτυχίες. Η ρεαλιστική γραφή του συγγραφέα εντοπίζει και αντικατοπτρίζει τον πυρήνα του νεοέλληνα. Την κατάσταση του, τα όνειρά του, την καπατσοσύνη του, αλλά και τον αμοραλισμό του. Την ανήθικη ηθική του, που μπροστά στο χρήμα και στην εκ γενετής, θα ’λεγε κανείς, επιθυμία του να ξεφύγει από τα αδιέξοδα του -οικονομικά, μα και κοινωνικά-, είναι πρόθυμος να θυσιάσει τα πάντα. Σχέσεις, ανθρώπους, λογική, ηθική και αγάπη. Ακόμα και το τόσο παινεμένο ελληνικό φιλότιμο, γίνεται λευκή σημαία παράδοσης στα ζάρια. Οι νεοέλληνες ήρωες του Δημήτρη Κεχαΐδη, δεν ξεγελάνε όμως τη ζωή. Εξαπατούν τους εαυτούς τους και κρατάνε στα χέρια τους καθρέφτες, που πάνω τους παίζουν πόρτες, πλακωτό και φεύγα. Για να μας δείξουν όχι ποιοι είμαστε, αλλά ποιοι δεν πρέπει να είμαστε. Το Τάβλι, είναι ένα έργο με εξαιρετική πλοκή και δαιμονιώδη ρυθμό. Έχει έντονο, ιδιαίτερο, σαρκαστικό και κυνικό χιούμορ. Είναι μια διεισδυτική ματιά στην ανθρώπινη κωμωδία που κρύβεται στις μικρές τραγωδίες. Με έντονο το λαϊκό στοιχείο, οι ήρωες του έργου είναι «λαμόγια», που μ’ έναν μαγικό τρόπο, σου προκαλούν συμπάθεια, μέσα σε ένα «λούμπεν» μεταπολεμικό περιβάλλον. Οι πικρές αλήθειες που προβάλει ο συγγραφέας, γίνονται γλυκά χαμόγελα στα χείλη των θεατών.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Κείμενο: Δημήτρης Κεχαΐδης, Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Ρήγας, Σκηνικά: Λία Ασβεστά, Διεύθυνση Φωτογραφίας: Αλέκος Αναστασίου, Ενδυματολογία: Ελένη Μπλέτσα, Μουσική Επιμέλεια: Αλέξανδρος Ρήγας, Φωτογραφίες: Χάρης Γερμανίδης, Graphic Design: GridFox Team, Γιάννης Στιβανάκης, Βοηθός Σκηνοθέτη: Δημήτρης Τοπαλίδης, Διεύθυνση Παραγωγής: Γιώργος Σαμαρτζής. Παίζουν: Αλέξανδρος Ρήγας: Κόλιας Παγουρόπουλος, Αντώνης Κρόμπας: Φώντας Καλαφατίδης. Η παράσταση θα ανέβει στις 6.15 μ.μ. και στις 9.15 μ.μ.. Προπώληση γίνεται στο more.com.

 

 

Χάρτης


 

Όλες οι ημερομηνίες


  • 13/4/2024 21:15
  • 13/4/2024 18:15