«Οιδίπους» στην Καλαμάτα

ΘΕΑΤΡΟ
idipous
  23/8/2018 21:30

  Κάστρο Καλαμάτας  |  Kalamata, Greece

 

 

“Οιδίπους - Ο μύθος της Ιστορίας του Κόσμου όπως τον είπαν οι Έλληνες” είναι ο τίτλος της παράστασης του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, που ανεβαίνει την Πέμπτη στο Κάστρο Καλαμάτας.


Σε σκηνοθεσία και σύνθεση κειμένου του Σταύρου Τσακίρη η παράσταση εξιστορεί έναν από τους αρχαιότερους μύθους, αυτόν των Λαβδακιδών,  όπως τον συνέλαβε ο λαός και τον διαχειρίστηκαν οι μεγάλοι τραγικοί ποιητές:  από την άφιξη του Κάδμου στην Θήβα, τον γάμο του Λάιου με την Ιοκάστη, τη γέννηση του Οιδίποδα, την πατροκτονία και τη λύση του αινίγματος της σφίγγας, την τύφλωση, την εξορία, τη σύγκρουση του Ετεοκλή και του Πολυνείκη, την ανυπακοή της Αντιγόνης στην εντολή του Κρέοντα και το τέλος του Οιδίποδα.

Παρακολουθούμε επί σκηνής έναν μύθο που με συμβολικό τρόπο περιγράφει τη δημιουργία του κόσμου, την εξέλιξη των πρώτων μορφών κοινωνίας, την οργάνωση των εξουσιών και τη θέσπιση της πρώτης νομοθεσίας που αποτέλεσε και το τέλος της μυθολογικής (ηρωικής) περιόδου. Όλοι οι αρχαίοι λαοί μέσα από Επικές Αφηγήσεις έδωσαν  τη δική τους εκδοχή για τη δημιουργία του Κόσμου. Σήμερα, παρακολουθώντας τις απαρχές του κόσμου μέσα από τους αρχαίους μύθους, συνειδητοποιούμε καλύτερα τις παθογένειες της εποχής μας και τα αδιέξοδα που δημιουργεί η κοινωνική ανισότητα που βιώνουμε στην πιο ακραία της μορφή.

 Η παράσταση «Οιδίπους» είναι μια σύνθεση των επτά τραγωδιών που αναφέρονται στον μύθο του οίκου των Λαβδακιδών.

Συγκεκριμένα:  των  τραγωδιών του Σοφοκλή «Οιδίπους Τύραννος», «Οιδίπους επί Κολωνώ» και «Αντιγόνη», των τραγωδιών του Ευριπίδη «Φοίνισσες», «Βάκχες» και «Ικέτιδες» και της τραγωδίας του Αισχύλου «Επτά επί Θήβας».

 Έντεκα ηθοποιοί επί σκηνής, με απλά μέσα, αφηγούνται το μύθο του Οιδίποδα. H παράσταση δεν περιλαμβάνει μόνο σκηνές από τις επτά τραγωδίες αλλά  και  πτυχές του μύθου που ορίζονταν ως «μιαρές», κατά την παράδοση της τραγωδίας και εξιστορούνταν μόνο από του αγγελιοφόρους ή τον χορό.

Η ταυτότητα της παράστασης:

Σκηνοθεσία - Σύνθεση κειμένου: Σταύρος Τσακίρης            

Σκηνικά: Αλέξανδρος Ψυχούλης 

Κοστούμια: Ορσαλία Παρθένη

Μουσική:  Μίνως Μάτσας 

Κίνηση: Ζωή Χατζηαντωνίου

Σχεδιασμός φωτισμών: Νίκος Σωτηρόπουλος

Βοηθός Σκηνοθέτη: Χάρης Πεχλιβανίδης

Φωτογραφίες παράστασης: Ιωάννα Τζετζούμη

Διανομή:

Ιοκάστη: Μαρία Κίτσου 

Οιδίπους: Δημήτρης Λάλος  

Κρέων: Γεράσιμος Γεννατάς 

Αντιγόνη: Λένα Δροσάκη

Ετεοκλής: Γιώργος Παπαπαύλου

Πολυνείκης: Μάνος Καρατζογιάννης

Αίμων: Δημήτρης Παγώνης

Θησέας:  Κώστας Νικούλι

Αίθρα:  Νάνσυ Χριστοπούλου    

Αγγελος: Ελένη Ανδρικοπούλου 

Οιδίπους ΙΙ-Τειρεσίας: Τάκης Χρυσικάκος

 

Προπώληση:

ticketservices.gr -  tickets.public.gr

 

Διεύθυνση
Spartis 28
Kalamata 241 00, Greece

 

Χάρτης


 

Όλες οι ημερομηνίες


  • 23/8/2018 21:30